Versenyképes álláshirdetések – így csináld! (2. rész)

Előző cikkünkben megmutattuk, hogyan értheted meg jobban azokat a jelölteket, akiket akár már ma felvennél a cégedbe. Minél jobban rálátsz az életükre és a problémáikra, annál könnyebben fogod őket meggyőzni.

Ettől kezdve pedig, hiába fizethet akár 30%-kal is többet bármelyik versenytársad, ha nem értik meg a jelöltjeiket, hátrányba fognak kerülni veled szemben, ha úgy rakod össze az álláshirdetéseidet, hogy:

  • megszólítva érezze magát a célközönséged;
  • azt gondolja, a te céged más, mint az előző 42 munkahely, ahol kihasználták, átvágták, kiégették és elvették minden önbizalmát;
  • napokkal később is emlékezzen rá az, aki elolvasta, és persze könnyen vissza tudjon keresni, ha nem küldi el egyből az önéletrajzát;
  • egyből korrekt, szimpatikus és megbízható cég képét fested le magadról – ebben az esetben akkor is nyertél valamit, ha az adott olvasód nem jelentkezik hozzád, de megjegyez magának.

Hogy érheted ezt el?

Nézd meg a hozzád hasonló cégek hirdetéseit. Ha kedved tartja, nyugodtan strigulázd azokat a kliséket, amikről korábban írtunk. Mennyien írnak versenyképes fizetésről, dinamikus, agilis, fiatalos, világmegváltó, hiper-szuper cégről és csapatról? Mennyien teszik mindezt konkrétumok nélkül?

Ne érts félre, nem a klisékkel van a baj. A bizonyíték és a konkrét példák hiánya teszi ennyire borzasztóvá ezeket az üres ígéreteket.

Hagyd, hogy ezeket a következtetéseket a jelentkezőid vonják le magukban. 

Fiatalos a csapatod? 

Írd le inkább, hogy 32 az átlagéletkor, és már egyetemista korukban elkezditek beépíteni az ígéretes kollégákat.

Megbecsülitek a családosokat?

Érdemesebb arról mesélni, hogy extra szabadságot kapnak a friss szülők, vagy éppen arról, hogy nem kötelező 4 után dolgozni, és a home office-os napok sem éppen ritkák.

Lényeg a lényeg: merj többet mondani a cégről és a munkáról. Menj bele a fontos részletekbe, de ne rágj semmit az érdeklődők szájába. Ha ezekre tényleg odafigyelsz, hamar látni fogod az eredményt.

Irodai állásokat hirdetsz?

Nemrégiben publikáltunk egy esettanulmányt arról, hogy ezt a gondolatmenetet követve hogyan tudtunk több mint 140 releváns jelöltet hozni IT-s állásokra. Olyan módszertant mutatunk be, amit azonnal hasznosíthatsz, ha toborzással foglalkozol. Felkeltettük az érdeklődésedet? Kattints ide, hogy megnézd a tanulmányt!

Mit csinálhatsz még?

Eddig a munkahelyi lehetőségekről, a céges mindennapokról beszéltünk inkább. Nem szabad megfeledkezned a munkakörről sem. Az álláskeresőnek az is fontos, hogy pontosan mivel tölti majd a munkanapjait.

Érdemes lehet beszélni a feladatokról, az eszközökről, rendszerekről, amiket használtok, a közvetlen munkatársairól. Mutasd be nekik lényegretörően egy átlagos munkanapjukat.

Kategorizálj!

A nálunk feladott álláshirdetéseket alapból különböző szekciókra bontjuk. Kérdéseket teszünk fel a munkáltatóknak, akik ezeket megválaszolva mutathatják be a nyitott pozícióikat.

Először megkérdezzük, mi lesz a pontos feladata a munkavállalónak. Ez segít a jelentkezőnek jobban elképzelni a munkanapokat, ki lehet térni a technológiai részletekre, módszerekre és a munkavégzés helyére is.

Az elvárások is foglalkoztatják a jelentkezőket. Ezzel nem csupán elő lehet szűrni az érdeklődőket, de priorizálni is lehet a kért kompetenciákat. Szintén idekapcsolódik, hogy mik azok a dolgok, amik előnyt jelenthetnek az állás betöltésekor, de nem KO-kritériumok. Extra tapasztalatokról, vagy akár preferált, de nem elvárt módszertani ismeretekről is érdemes lehet írni.

Két utolsó kategóriánk a Miért minket válassz? és a Mit kínálunk? kérdések. Előbbiben főleg a cégről, a működésről lehet pár csábító tudnivalóval szolgálni, például írhatsz céges nasiról, rendszeres csapatépítőkről, de a rugalmas munkarendet is nyugodtan megemlítheted. Az, hogy mit kínáltok, talán magáért beszél, de mindenképp hasznos beszélni a bérezésről, a béren kívüli juttatásokról, és bármi olyan extráról, ami nem alapvető adottság a többi munkáltatónál: ilyen lehet egy céges autó, gyakornoki lehetőség a munkavállaló gyerekeinek, de a szakmai továbbképzéseket is mindenképp érdemes megemlíteni.

Fizikai álláshirdetésekkel foglalkozol?

Írtunk egy tanulságos esettanulmányt arról, hogyan tudtunk az itt említett módszertannal 14 nap alatt két nyitott műszerész állást is betölteni. Kattints ide, ha te is elolvasnád! Azonnal beépíthető technikákat és trükköket találsz benne.

És ami szerintünk a legfontosabb.

Ne hallgasd el a kevésbé szimpatikus részeket sem. Beszélj róluk nyíltan, és egyből kezeld is a felmerülő problémákat.

Monoton a munka? Ellensúlyozd azzal, hogy a legmodernebb eszközökkel végezhető cserébe.

Nehéznek tűnnek a feladatok? Beszélhetsz arról, hogy pontosan hogyan zajlik a betanítás, szó eshet saját mentorról is, de a továbbképzések is szimpatikusak lesznek.

Bármilyen hátránya is lehet a nálatok végzett munkának, kontrázz rá egyből egy enyhítő körülménnyel, vagy emelj ki mellé egy fontos előnyt. Azzal, hogy őszintébben állsz az álláshirdetéshez, hamarabb el fogod nyerni a jelöltek szimpátiáját.

Végül is, ezt szeretnéd, nem?

Úgy érzed, kiadnád a kezedből mindezt? Az elmúlt hónapokban több tucat toborzói kampányt vittünk végig A-tól Z-ig sikeresen. Ismerd meg, hogyan dolgozunk, és beszéljünk az együttműködési lehetőségekről!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail

Toborozz eredményesebben
esettanulmányaink segítségével!

140+ minőségi jelentkező informatikai állásokra. Költséghatékony megoldás, elégedett ügyfél. 

Nem baj, ha nem fejlesztőket keresel, esettanulmányunk módszertanát akkor is hasznosnak találod majd.

10 alkalmas jelölt rekordidő alatt fizikai álláshirdetésre.

Alig pár sor infóból építkeztünk, két állás is betöltésre került.