Ukrajnából érkezők foglalkoztatása | Jogi gyorstalpaló

Az utóbbi hetekben több százezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajna felől. Sokan azok közül, akik országunkban maradnak, most állást keresnek az anyagi biztonságuk és a határ túloldalán rekedt hozzátartozóik támogatása érdekében. 

Munkáltatóként ez egy remek lehetőség, hogy az ő foglalkoztatásukkal megoldást találj a munkaerőhiányra, ráadásul a motiváltságuk miatt sem kell aggódnod. A megfelelő jogi keretek ismerete azonban elengedhetetlen, különösen akkor, ha korábban nem dolgoztak nálatok külföldi okmányokkal rendelkező kollégák.

Cikkünk jogi gyorstalpalóként szolgál, hogy mindent átlátva a lehető legkönnyebbé tehesd az Ukrajnából érkezők felvételét, amennyiben emellett döntötök

Az egyszerűség kedvéért három különböző esetet különböztetünk meg.

1. Magyar-ukrán kettős állampolgárok esetén

Ha a foglalkoztatni kívánt személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, semmi rendkívüli teendőtök nincs. A foglalkoztatás módja pontosan ugyanaz lesz, mint a belföldi kollégák esetében.

2. Menedékes státuszú, magyar állampolgársággal NEM rendelkező harmadik országbeli (ukrán) állampolgárok esetén

A fegyveres konfliktus elől Magyarországra menekülő ukrajnai személyek kérvényezhetik az ún. menedékes státuszt. 

Számukra a hiányszakmákban történő munkavállalás már a kérvény leadásakor lehetséges az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság április 5-ei frissítése szerint. Ez ide kattintva érhető el. 

A Magyarország kijevi nagykövetségének weboldalán található lista alapján hiányszakmának minősülnek többek között a műszaki, informatikai, technikusi, kereskedelmi és vendéglátóipari, építőipari, szerelői és a járművezetői foglalkozások is. A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

Ezekben a szakmákban akár munkaerő-kölcsönzés keretein belül is megoldható a foglalkoztatás, a menedékes státusz fennállásáig munkavállalási engedély nélkül megoldható a munkaviszony létesítése.

Amennyiben nem hiányszakmában foglalkoztatnátok valakit, de az illető rendelkezik menedékes státusszal, nincs szükség munkavállalási engedélyre. Elég, ha a bizonyítványok bemutatásra kerülnek a munkáltató felé.

3. Menedékes státusszal nem rendelkező harmadik országbeli (ukrán) állampolgárok esetén

Ez a helyzet a legbonyolultabb munkáltatói szempontból. Az ebbe a kategóriába tartozó személyek foglalkoztatása engedélyköteles marad. 

Ha 180 napon belül 90 napot nem meghaladó munkaviszonyról van szó, munkavállalási engedélyre van szükség, a hosszabb távú munkaviszony létesítéséhez pedig ún. összevont engedély kell.

Ezekről a helyzetekről több információt kaphatsz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján található bejegyzésből, amit ide kattintva olvashatsz el.

Úgy döntöttél, hogy te is felvennél Ukrajnából érkező személyeket? Csatlakozz ingyenes kezdeményezésünkhöz, és segítünk eljuttatni a meghirdetett lehetőségeiteket. Kattints ide további információkért!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail