Mikor gondolkozz részidős munkatársban?

Sokan idegenkednek attól, hogy csapatukba 4-6 órás, vagy egyéb részidős, esetleg rugalmas beosztású kollégát vegyenek fel. Pedig gyakran ez lenne a munkaadó és munkavállaló számára is legjobb, leghatékonyabb megoldás. 

Összeszedtünk pár helyzetet, amikor érdemes megfontolnod részidős kolléga felvételét:

Régóta nem találsz főállásút

Főleg hiányszakmákban fordul elő, hogy hónapokig nem találsz megfelelő jelöltet, vagy egyáltalán nem jelentkezik senki a hirdetésre. Az idő telik, a munka gyűlik és félő, hogy előbb-utóbb vagy egy ügyfél, vagy a többi, túlterhelt kolléga unja meg a várakozást. Mielőtt idáig fajulna a helyzet, növeld meg az esélyeid és hirdesd meg részidőben, vagy rugalmasabb időbeosztással is a pozíciót! 

Ezzel megnöveled az esélyét, hogy találsz valaki olyat, aki például:

  • gyerekek, vagy egy ápolt rokon miatt nem tudna teljes idős munkát vállalni, de amúgy kiváló munkatárs lenne (sőt, hálából a rugalmasságodért, valószínűleg sokkal jobban oda is tenné magát a munkában), vagy
  • egészségügyi okokból nem tudna teljes időt vállalni – mert például időnként kezelésekre, terápiára kell járnia, netán
  • most még a konkurenciádnál dolgozik, de egy kis rugalmasságért cserébe örömmel váltana – van akinek ez fontosabb szempont, mint a fizetés!

Kiöregedő szakma

Több terület szenved attól, hogy fiatalok alig vannak a pályán: vagy eleve nem választják e szakmákat, vagy a képesítésükkel külföldre mennek dolgozni. Maradnak hát az idősebb szakik, akik előbb-utóbb nyugdíjba mennek és még kevesebben lesznek. 

Pedig sokukat frusztrálja majd a nyugdíjas lét: nem érzik magukat hasznosnak, hiányzik a munka. Heti 40 órázni már nem szeretnének és talán nem is bírnák, de miért ne dolgozhatnának 4 vagy 6 órában? Esetleg csak heti 2-3 napot?

Velük jót tennél ha alkalmaznád őket – teherbírásuknak megfelelően aktívak maradhatnának, neked pedig legalább részben megoldaná a kapacitáshiányt, ráadásul csábító adó- és járulékkedvezményeket is élvezhetsz általuk!

Nincs annyi feladat, hogy teljes időre vegyél fel valakit

Kéne már egy asszisztens a csapatba, de teljes időben felvenni túlzás? Vagy jól jönne valaki aki besegít a délutáni csúcsidőszakban? 

Keress rá részidős kollégát keresni! Sokan örömmel vállalnának napi néhány órás, vagy hetente csak pár napos feladatot. Van aki a meglévő munkája mellé keres kiegészítést, másoknak eleve csak a részidő fér bele az életébe – gondolj akár a diákokra, kismamákra, vagy az aktív nyugdíjasokra!

Sokan közülük talán pont a Te szakterületeden keresnének munkát, de azért nem találnak megfelelőt, mert a legtöbb hirdetés teljes-idős állásokról szól. 

Valamelyik kollégád már nem győzi

Vezetőként könnyen esünk abba a hibába, hogy arra a lóra pakoljuk a legtöbbet, amelyik a legjobban húz. És mi történik ha ezt ló helyett egy kulcsmunkatárssal követjük el? Egy ponton túl a hajdan lelkes, alapos kolléga sem bír többet: elkezd hibázni, elmulasztja a határidőket, kedvetlenebb, ingerültebb lesz. Végső esetben pedig menekülőre fogja… – és ki tudja mikor találunk a helyére még egy olyan megbízható, jó munkatársat, aki ennyi mindent visz a hátán?

Ha szeretnénk őt megmenteni, érdemes lehet megfontolni, hogy kapjon maga mellé egy segítő kezet. Akár egy diákot, vagy részidős kollégát, akire feladatokat delegálhat. Az a tény, hogy figyelmet és nagyobb felelősséget kapott a kollégád, újra szárnyakat adhat neki. Ha pedig megfelelő szárnysegédet találtok mellé, jó eséllyel egy újabb szuper kollégát „nevel ki” számodra, akire támaszkodva még tovább juttok. 

Vigyázat – tudnod kell, hogy ez nem mindenkinél válik be! Vannak olyan emberek, akik nem tudnak és nem is szeretnek másokat irányítani – egyenesen frusztrálja őket ha valakinek „dirigálni kell”. Vagy ha nem megfelelő segítséget veszel fel, azzal csak még több gondot akasztasz a nyakába. Ezt tehát mindenképp körültekintően, a kulcsmunkatársad bevonásával és vele egyetértésben lépd csak meg. Ha közös akarattal, vele együtt választjátok ki a szárnysegédet, az sokat segít, hogy sikeres legyen az akció!

Speciális tudás kell

Egy kis cégben eleinte az univerzális, ún. „mindenes” típusú emberek kellenek: az ügyvezető egyszerre szakértő, értékesítő, pénzügyes, marketinges, HR-es – és még sorolhatnánk.. Általában az első néhány kolléga is több szerepet kell betöltsön. 

Aztán a növekedés során, ahogy folyamatosan nő a csapat, beindul a specializálódás, ki-ki már csak a saját területével foglalkozik, s a mindenesek helyét egyre inkább át kell vegyék a specializáltabb, ún. szakértő típusú kollégák. Mert bár lehet az irodavezető egyben ügyes „marketinges” és „HR-es” is, valószínűleg nem veszi fel a versenyt azokkal, akik teljes munkaidőben ezzel foglalkoznak és évente több továbbképzésre is eljárnak a témában.

De mit tegyél, ha egy adott feladatra még nem bírna el a cég egy teljes idős szakértőt? 

Erre is megoldás lehet egy részidős kolléga felvétele. Természetesen az ilyen feladatokra alvállalkozót is kereshetsz – ezt mindig mérlegelni kell. Akár alvállalkozót, akár munkatársat keresel, a kiválasztás során mindig tartsd szem előtt az alábbi két szempontot:

  1. Olyan kollégát (vagy alvállalkozót) válassz, akinek a szemébe nézve elhiszed, hogy a közös sikerért akar dolgozni – és nem csak a pénzért.
  2. Ha olyan területre keresel segítséget, amiben még nem vagytok profik házon belül, akkor mindenképp tapasztalt embert keress. Inkább fizesd meg a biztos tudás árát, mint valakinek a tanulópénzét!

Magadra ismertél a fenti példákban? Tudj meg többet a részidős foglalkoztatásról ebben a cikkünkben!

A mytime.jobs végre megnyitotta kapuit! Nyitási akciónk keretén belül párszáz forintból hirdethetsz állásokat. Oldalunkon több ezer regisztrált jelentkező vár már a megfelelő ajánlatra! Tudj meg többet a kezdeményezésről idekattintva, vagy hirdesd meg nyitott pozícióitokat itt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail