Amit a részidős foglalkoztatásról tudnod érdemes

Magyarországon is egyre több munkáltató alkalmaz részidős munkatársakat, hiszen rengeteg előnye van ennek az atipikus munkaviszonyformának mindkét fél számára. Múltkori cikkünkben arról értekeztünk, hogy milyen helyzetekben lehet hasznos a részmunkaidő. Mostani írásunk ennek részleteiről, jogi tudnivalóiról nyújt felvilágosítást. Ezáltal a munkavállalók sokkal könnyebben találják meg a munka és magánélet közti egyensúlyt, a kevesebb munkaidő lévén motiváltabbak is lehetnek. Képesek lesznek jobban fókuszálni a feladataikra, így pedig a bennük rejlő lehetőségeket is könnyebb kiaknázni munkáltatóként.

Ebből is látszik, hogy érdemes elgondolkodni a részmunkaidő bevezetésén. Ezt megelőzően fontos azonban megvizsgálni pár kérdést, amik hatással lehetnek a részidős foglalkoztatásra.

Részmunkaidő vs. rövidebb teljes munkaidő

Mindenképp szükséges megérteni, hogy jogi értelemben különbséget kell tenni aközött, hogy a munkavállalót részmunkaidős munkaviszonyban, vagy éppen rövidebb teljes munkaidős munkaviszonyban foglalkoztatjuk. Ha a munkaszerződésben nem rendelkeznek a felek a munkavállaló munkaidejéről, akkor teljes munkaidős foglalkoztatásnak kell tekinteni azt. Így például, ha a munkavállaló kevesebbet dolgozik mint napi 8 óra / heti 40 óra, akkor nem részmunkaidőről fogunk beszélni, hanem rövidebb teljes munkaidőről. Ez azért fontos, mert rövidebb teljes munkaidő esetén a munkavállaló ugyanolyan mértékű díjazásra jogosult, mint egy teljes munkaidőben dolgozó személy. Ezzel szemben, ha valaki részmunkaidőben dolgozik, és ezt tartalmazza a munkaszerződése is, akkor a díjazás a munkaidő mértékével arányosan csökkenthető, ha az adott díjazási forma a munkaidő mértékével összefüggő.

Érdemes kitérnünk a béren kívüli juttatásokra is, mivel manapság egyre több munkáltató ad valamilyen formában különböző kedvezményeket, juttatásokat is. Az egyenlő bánásmód elvéből is levezethető, hogyha a munkáltató például cafetéria rendszert vezet be béren kívüli juttatásként, akkor arra a részmunkaidős munkavállalói is jogosultak lesznek. Fontos azonban, hogy nincs akadálya annak, hogy a részükre nyújtható cafetéria kapcsán figyelembe vegye azt a munkáltató, hogy mennyit dolgoztak az adott időszakban, és ezzel arányosan részesüljenek a juttatásokból. A lényeg, hogy a belső szabályzatokban megfelelően le legyenek fektetve a vonatkozó szabályok.

Operatív tudnivalók

A bér és a béren kívüli juttatások megállapításából kiindulva gondolhatnánk, hogy a részmunkaidős munkavállaló által ledolgozott óraszámokhoz mérten kell arányosítani a részükre járó betegszabadságot, illetve szabadságot is. Azonban ez nem igaz! A részmunkaidős munkavállalók szabadságára és betegszabadáságra a Mt. szabályait kell alkalmazni, nem az időarányosság elvét. Így tehát ők ugyanannyira szabadságra lesznek jogosultak, mint a teljes munkaidős munkatársak. Ha erre nem figyelnek a munkáltatók, komoly bírság kiszabását kockáztathatják!

Kevésbé ismert tény, hogy a részmunkaidőnek nincs jogszabályban rögzített legkisebb mértéke, csupán a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén határoz meg minimumot a Mt. Így részmunkaidő akár napi 1 órára is létesíthető, azonban a napi munkaidő maximális mértékére részmunkaidő esetén is szükséges figyelemmel lenni.

Szerződésmódosítással is megoldható

Annak sincsen akadálya, hogy egy fennálló munkaviszony esetében térjenek át a felek a részmunkaidős foglalkoztatásra. Fontos, hogy a munkáltató erről egyoldalúan nem dönthet. Lehetőség van a meglévő jogviszony módosítására a felek közös akaratával, bizonyos esetekben az egyenlő bánásmód elvéből fakadóan (ésszerű alkalmazkodás kötelezettsége) is. Akár a munkajogi szabályok alapján is kötelezhető részmunkaidős foglalkoztatás. Például a Mt. 61.§ (3) bekezdése alapján a munkavállaló is kérheti gyermeke négyéves koráig, három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig az általános napi munkaidő részmunkaidőre történő módosítását.

Fontos tudni

Szeretnénk kiemelni, hogy ez a szabály a napi 4 órás részmunkaidős munkavégzésre vonatkozik. Ha a munkavállaló napi 6 órás munkaidőre szeretné módosítani 8 órás munkaidejét, akkor a munkáltatók jogosultak mérlegelni azt, hogy elfogadják-e a munkavállaló ajánlatát. Dönthetnek úgy is, hogy csak napi 4 órában foglalkoztatják őt a Mt. rendelkezéseire figyelemmel. A kötelező részmunkaidős foglalkoztatás esetén mindenképp javasolt a munkáltatóknak arra is figyelni, hogy a munkaszerződés módosítását megelőzően van-e felhalmozódott szabadsága a munkavállalónak. AGYES-ről visszatérő kismamák esetében például célszerű a munkaszerződés módosítását megelőzően kiadni nekik a szülési szabadság és a gyermekgondozás céljából igénybe vehető fizetés nélküli szabadság első hat hónapja alatt felgyülemlett szabadságot is.

Munkáltatóként arra is figyelemmel kell lenni, hogy a naptári évenként elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékét részmunkaidő esetén arányosan szükséges alkalmazni, illetve az arányosítás szabályai szerint kell eljárni a Mt. 53.§ szerinti munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén is. Érdemes tudni, hogy vannak speciális részmunkaidős jogviszonyok is, mint az Mt. 193.§ szerinti munkavégzés behívás alapján vagy éppen az Mt. 194. § szerinti munkakör megosztás jogintézménye. Ezekre a jogszabályok további speciális feltételeket is megállapítanak, viszont előnyük is van bőven. Behívásos munkavégzés esetén például a munkaidő mértéke mindig a feladatok mennyiségéhez igazítható, „üresjáratok” esetén optimalizálhatóak a munkáltatói költségek (persze ehhez az is kell, hogy a munkaszerződés tartalmazza a megfelelő rendelkezéseket), a munkavállalók pedig a munkavégzés mellett más elfoglaltságaikkal is foglalkozhatnak, akár tanulhatnak, vagy épp gyermeket is nevelhetnek.

Összességében

Összességében elmondható tehát, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás eredményeként olcsóbbá válhat a foglalkoztatás, és a betegállomány is csökkenhet. Az erőforrások kihasználtsága optimalizálható, visszaszorítható a munkavállalói fluktuáció, és komoly versenyelőnyre tehetnek szert általa a munkáltatók a munkaerő-piacon.

A mytime.jobs végre megnyitotta kapuit! Nyitási akciónk keretén belül párszáz forintból hirdethetsz állásokat. Oldalunkon több ezer regisztrált jelentkező vár már a megfelelő ajánlatra! Tudj meg többet a kezdeményezésről ide kattintva, vagy hirdesd meg nyitott pozícióitokat itt.

A szerző Dr. Tarjányi Karolina, az NDA LEGAL (Nagy Dóra Adriána Ügyvédi Iroda) szakértője.
Az NDA LEGAL csapata lépést tartva a technológiai változásokkal, minden esetben igyekszik személyre szabott jogi megoldásokat kínálni ügyfelei számára. Az NDA LEGAL elsődlegesen IP/IT jogi, munkajogi, adatvédelmi jogi, valamint gazdasági és társasági jogi kérdésekkel foglalkozik.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail