Az örökbefogadói díjról

Cikkünkben az örökbefogadói díjról kapsz áttekintést. A következő sorokban a jogosultságról, a munkajogi körülményekről, a társadalombiztosítási helyzetről, valamint a munkavégzési lehetőségekről olvashatsz.

Jogosultság örökbefogadói díjra

Az örökbefogadói díjra akkor lehetsz jogosult, ha dolgozol, van biztosításod, és a második életévét betöltött, ikrek esetén harmadik életévüket betöltött gyermekeket fogadsz örökbe.

Fontos, hogy az örökbefogadást megelőző két éven belül rendelkezned kell legalább 365 nap biztosítási idővel, és a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően nem nevelhetted legalább egy éve a háztartásodban.

Az összeget a gyermekgondozási díj szabályai szerint kell megállapítani, azaz annak mértéke a napi átlagkereset 70%-a, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Az örökbefogadói díj a gyermek nevelésbe vételétől kezdve 168 napig jár.

A munkajogi helyzet

Az örökbefogadói díj időtartamára fizetés nélküli szabadság jár neked, melynek során felmondási védelem alatt is állsz.

Megilletnek a gyermekek után járó kedvezmények: a gyermekek utáni pótszabadság, a részmunkaidőre való jogosultság a gyermek négyéves, három vagy több gyermek esetén hatéves koráig, kirendelést (ideiglenesen más helységben végzett munkát) pedig csak a te hozzájárulásoddal intézhet a munkahelyed a gyermek hároméves koráig. Ha egyedül neveled a gyermeket, akkor ez a korlát tizenhatéves korig érvényes.

Társadalombiztosítási helyzet

Az örökbefogadói díj időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati idő. A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásába is beleszámít a támogatás folyósítása. A díj alatt egészségügyi szolgáltatásra is jogosult leszel.

Ha dolgoznál az örökbefogadói díj mellett

Korlátozás nélkül végezhetsz munkát, akár az eredeti munkahelyeden, akár máshol is, amennyiben fizetés nélküli szabadságot kérnél. Utóbbi azonban, mivel 168 napról van szó, elég ritka. Előnyt jelenthet a számodra, hogy ha örökbefogadói díj után lépsz a munkaerőpiacra, akkor adókedvezményt igényelhet utánad a munkaadó.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail