Amit mindenképpen tudnod kell, ha nyugdíj mellett dolgozol

A nyugdíj melletti munkavégzés igen rugalmas, és mindenki számára előnyös foglalkoztatást tesz lehetővé. A nyugdíjkorhatárt betöltve, vagy akár a „nők 40” kedvezményes nyugellátását igényelve is dolgozhatsz tovább folyamatosan eredeti munkahelyeden, mivel ma már nem kell megszüntetni a munkaviszonyt a nyugdíj miatt.

Ebben az esetben a munkaszerződéssel kapcsolatban nincs teendő, nem kell újat kötnötök. Szerződést módosítani is csak akkor kell, ha változnának a munkavégzés körülményei. Például csökkenthetitek a munkaidődet, vagy átállhatsz teljes munkaidőről részmunkaidőre, de akár a korábbi határozatlan idejű munkaviszonyodat is módosíthatjátok határozott idejűre. Természetesen munkahelyet is válthatsz, annak sincs akadálya.

A nyugdíjas státuszhoz kapcsolódó munkajogi változás miatt és az anyagi kedvezmények igénybe vételéhez fontos, hogy a nyugdíjas állapotot  munkavállalóként bejelentsd a munkáltatódnak. Ezt a megfelelő módon (például a nyugdíjfolyósító szerv igazolásával) igazolnod is kell.  A bejelentést mindenképpen írásban tedd meg! A legtöbb helyen a belépési adatlapon van erre vonatkozó kérdés, egyszerűen csak húzd alá a „Nyugdíjas?” kérdésnél az igent.

Hogy alakul a helyzeted a munkáltatónál?

Munkajogi szempontból a nyugdíjas munkavállaló már nincs olyan védett helyzetben, mint nyugdíj előtt. Ennek oka épp a nyugdíj miatti biztos jövedelem. Ez számodra azt jelenti, hogy a munkáltató indokolás nélküli felmondással is megszüntetheti a munkaviszonyodat, és végkielégítés sem jár többé.

A felmondási idő azonban továbbra is jár. Ennek az időnek legalább a felére felmentést kell kapnod a munkavégzés alól, ekkor pedig távolléti díjat kell kapnod. Nyugdíjasként fizetett szabadságra ugyanúgy jogosult leszel.

Mennyit lehet keresni a nyugdíj mellett?

Ha munkát vállalsz a nyugdíjad alatt, sem összegbeli, sem időbeli korlátozással nem kell számolnod. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjadat is teljes egészében megkapod, és a fizetésedet is.

Fontos tudnod, hogy 2020. július 1-jétől már nem csak a munkaszerződéssel, hanem a megbízási szerződéssel alkalmazott nyugdíjas is járulékmentesen foglalkoztatható!

Kedvezmények

A nyugdíjas munkavállalónak munkabéréből csak személyi jövedelemadót (15%) kell fizetni, társadalombiztosítási járulékot nem, így a nettó jövedelem magasabb, mint azoknak, akiknek fizetniük kell a járulékokat is. 2020. július 1-jétől más jövedelmeidre (például a megbízási díjra) is kiterjed a járulékmentesség, így a nettó jövedelem itt is magasabb lesz.

Kedvezmény a munkáltatód számára

Nyugdíjas munkavállaló után a munkáltatónak nem kell sem szociális hozzájárulási adót (2020. júliustól 15,5%), sem szakképzési hozzájárulást (1,5%) fizetnie, így megtakarítást jelenthetsz számára.

Társadalombiztosítási helyzet

Mivel a nyugdíjas munkavállaló nem fizet járulékot a társadalombiztosításba, nem lesz jogosult munkaviszonya alapján a társadalombiztosítás ellátásaira sem. Orvosi ellátást, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt a nyugdíjas státuszod alapján vehetsz igénybe, ezért külön befizetést nem kell teljesítened.

Betegség esetén táppénzt nem fogsz kapni. Jogosult leszel viszont munkaviszonyod alapján betegszabadságra az orvosilag igazolt keresőképtelenséged esetén, évente tizenöt munkanapra. A betegszabadság alatt a munkáltató a távolléti díj hetven százalékát fizeti részedre.

Év közben kezdődő munkaviszony esetén a betegszabadság időarányos része jár. Ha tizenöt munkanapon túl is beteg lennél, a távollétet szabadsággal oldhatod meg, vagy az orvosi igazolás alapján igazolt, nem fizetett távolléten lehetsz.

Mivel már nem fizetsz nyugdíjjárulékot, nem kerül megállapításra a fél százalékos nyugdíjnövelés, így a nyugdíj összege nem változik a nyugdíj melletti munkavégzés miatt.

Fontos!

Ha már betöltötted a nyugdíjkorhatárt, de még nem igényeltél nyugdíjat, mert szeretnél nyugdíjnövelésben részesülni, munkajogilag akkor is nyugdíjas munkavállalónak számítasz. Ez azt jelenti, hogy már nem jár a végkielégítés, és a felmondásodat sem kell indokolnia a munkaadódnak. Emellett a nyugdíjas foglalkoztatáshoz kapcsolódó anyagi kedvezmények (járulékmentesség neked, adókedvezmény a munkáltatódnak) sem járnak.

Nem vagy még nyugdíjas, csak fel akartad mérni a lehetőségeket? Tudj meg mindent a korhatár előtti ellátás szabályozásairól is!

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail