Diákmunka a nyáron? Ezekre figyelj oda!

A nyári diákmunka többféle módon, többféle szerződés alapján történhet. Lehetőséged van munkaszerződéssel, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében, vagy akár iskolaszövetkezeten keresztül is dolgozni.

A leggyakrabban előforduló eset az, amikor akár középiskolásként, akár egyetemistaként határozott időre szóló munkaszerződést kötsz a szünidei munka időtartamára. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy betöltsd a 15 éves kort.

Amire mindenképpen figyelned kell, ha diákmunka mellett döntesz

A szerződés

Fontos tudnod, hogy a munka megkezdése előtt írásbeli szerződést kell kötnötök. Ebben mindenképpen szerepelnie kell a fizetésednek (az alapbérnek) és a munkakörödnek is. Vállalhatsz teljes munkaidős, azaz napi nyolc órás állást, vagy részmunkaidős, a napi nyolc óránál kevesebb, általában négy- vagy hatórás munkát is.

Ha 18 alatt vagy, a munkaszerződéshez a szüleid írásbeli hozzájárulása is kelleni fog. A személyi igazolványod, a lakcímkártyád, a TAJ-kártyád, és az adókártyád se maradjon otthon, ezekre mind-mind szükség lesz. A munka időtartamától függetlenül számos külön rendelkezés szabályozza a munkádat.

Különleges szabályok

Számodra:

  • sem éjszakai munkát, sem pedig rendkívüli munkaidőt nem rendelhetnek el. A munkaidőd maximum 8 óra lehet, ha pedig több helyen is dolgozol, az óráid összeadódnak,
  • legfeljebb egy heti munkaidőkeretet rendelhetnek el,
  • 4,5 óránál hosszabb munkanapon minimum 30 perc, 6 órát meghaladó napokon pedig legalább 45 perc szünet jár neked,
  • két egymást követő műszakod között legalább 12 órának el kell telnie.

Ha a munkaidőd beosztása nem egyenlő, akkor sem oszthatóak be egyenlőtlenül a heti pihenőnapjaid, valamint a hétvégi pihenőnapjaidat sem tolhatod el a munkaadód kedvéért. A törvény a munkahelyeket erre akkor is kötelezi, ha te magad kérnéd ennek a figyelmen kívül hagyását.

Szabadság

Szabadság diákként is járni fog neked. Ez évi 20 munkanapot jelent, ha 18 alatti vagy, akkor ez még 5 pótszabadnappal fog bővülni. A diákmunkás szerződésed időtartamával arányosan csökken a szabadnapok száma is, így például ha fél évig dolgozol, 10 napnyi alapszabadság jár majd neked.

Beszéljünk a pénzről!

8 órás munkarendben számolva legalább a minimálbér, azaz havi bruttó 161.000 forint, tehát óránként 926 forint jár neked. Ha a munkakörödre legalább középfokú vagy szakmai végzettséget is előír a jogszabály, akkor minimum a garantált bérminimumot, azaz bruttó 210.600 forintot kell kapnod havonta, ami már bruttó 1211 forintos órabért jelent.

Ha részmunkaidőben dolgozol, a bérminimumok időarányos részét kell legalább kifizetniük neked. A bruttó béredből 15%-os személyi jövedelemadót és 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot von le a munkáltatód, és utalja tovább. Ez azt jelenti, hogy neked ezzel semmi dolgod sincs. A fizetésedről „bérpapírt” kell kapnod, a nettó béredet pedig a következő hónap 10. napjáig kell megkapnod.

Ha pedig iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznál, a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetned, így az is a jövedelmet részét képzi. A további, iskolaszövetkezeti munkavállalásból származó előnyökről olvasd el az erről írt cikkünket!

A diákmunka idejére bejelentett munkavállaló leszel, ami biztosítási időt is ad. Ez az egészségbiztosítási ellátásoknál és a nyugellátásoknál is jogosultsági időnek számít. A munka kezdetekor és a végén is meg kell kapnod a munkaviszony igazolását. Ezt fontos megőrizned!

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail