A négynapos munkahét | Külföldi példák

Az előző beszélgetésben már szóba került, hogy a munkáltatókat külön csoportokra lehet osztani. Ebben a részben Peti és Gabi a külföldi példákról beszélnek, de előtte nézzük, milyen megközelítései lehetnek a négynapos munkahétnek. 

Vannak vállalatok, akik a napok számát csökkentik, de az órák számát nem, tehát napi 10 órában dolgoznak heti 4 napban. Másik lehetőség, hogy a napok és az órák számát is csökkentik, így 4 napot vállalnak heti 32 órában. Hollandiában például 9 órás napokra váltottak, így heti 36 órában dolgoznak. 

Akik már megpróbálták

Szó esik egy új-zélandi cégről, a Perpetual Guardians-ről, ahol Andrew Barnes próbaként vezette be a rövidített munkaheteket. Ennek pozitív eredménye lett, a hatékonyság és az anyagiak szempontjából is. Ugyanakkor az esetlegesen növekvő stresszről nem érdemes megfeledkeznünk. Peti példája szerint, ha szellemi munkát el tudsz végezni megadott időn belül, akkor az az egy plusz nap valóban motiváló lehet, viszont a fizikai munka esetében több a nehézség. Ha a célszámokhoz adott mennyiségű munkanap kell, és a várt eredmények nem csökkennek, csak a munkanapok, akkor természetesen megjelenik a stressz. Érdemes az adott munkára és szerepkörre szabni a változtatásokat. Nem olyan egyszerű ez a folyamat, hogy egyik napról a másikra át lehetne állni négynapos munkahétre. 

Több sikeres példát is említenek Gabiék a videóban, többek között az Unilever vagy éppen a Microsoft megoldásait. Ugyanakkor ott van Utah állam esete is, ahol kiderült, hogy az államigazgatási szervek szintjén ez a módszer nem működőképes, mert az ügyfelek számára kifejezetten kényelmetlen volt, hogy lecsökkent azoknak a napoknak a száma, amikor ügyeket tudtak intézni.

A japán Microsoft esete azért is kiemelkedő, mert a rövidebb hetek mellett a dolgozókat családi nyaralások finanszírozásával is segítette a cég. Ennek hatására nőtt a dolgozói elégedettség 90% fölé.

Itt elérheted a videót is:

Tetszett a cikk? A következő részben az átállás előnyeit mutatjuk be. Tarts velünk!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail