Nagyító alatt a külső employer branding

Korábbi cikkünkben említettük már, hogy mennyire fontos szerepe van a munkaerőtoborzás és a kollégák megtartása szempontjából az employer brandingnek. Hogy valóban megkapja az őt megillető hangsúlyt, kétrészes cikksorozatban mutatjuk be, hogy mégis mi a különbség a külső és a belső munkáltói márka között. Kezdjük is rögtön az előbbivel.

Talán mondanunk sem kell, hogy a külső employer branding a munkáltatói márka külvilág felé mutatott arca. Ennek elévülhetetlen érdemei vannak a munkaerőtoborzásban. Végül is, ez a branding folyamat az, ami felépíti azt a képet a potenciális kollégák fejében. A képet, amitől azt gondolják majd, hogy ennél a vállalatnál tényleg jó lenne dolgozni.

A külső employer brandingnek éppen ezért számos előnye van. Egyrészt a fő profilba illeszkedő arculatával tovább építi a márkát, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy bármilyen pozícióról legyen is szó, a te cégednél kössenek ki a legjobb, legfelkészültebb szakemberek. Ilyen ziccert HR-es munkatársként bizonyára te sem szeretnél kihagyni.

A külső employer branding eszközei

Mit is említhetnénk elsőként, ha nem az egységes arculatot? Itt természetesen nemcsak a különböző tartalmak – például fotók, videók, szövegek – dizájnjára és egységes megjelenésére kell gondolni, hanem a kommunikáció stílusára is. Tudni kell, hogy mi fér bele az egyes kommunikációs csatornákon és mi az, ami ellenkezik a vállalati márka értékszettjével.

Az arculat mellett fontos hangsúlyt kellenek, hogy kapjanak a különböző digitális tartalmak, mint amilyeneket a cég karrieroldalán jelennek meg. Például a munkáltatói videók és álláshirdetések, vagy ha aktívak vagytok a közösségi oldalakon, akkor az ottani social media tartalmak.

Talán nem is gondolnád, de egy-egy ilyen posztnak is nagy hatása lehet arra a potenciális jelöltre, aki az állásinterjú előtt több fronton is lecsekkolja a céget. Nem mindegy, hogy mit szűr le a látottakból, hiszen egy túl magas pozícióból kommunikáló plakát és flyer, vagy a munkatársai privát szféráját nem tisztelő Instagram-poszt – megjelölve rajtuk a kollégákat vagy név szerint említve őket – is visszatartó erő lehet egy olyan jelölt számára, aki különösen ügyel a magánélete védelmére.

Az arculaton túl

Hasonlóan fontos külső employer branding eszköz az álláshirdetés is, amivel valószínűleg a leggyakrabban találkoznak a munkát keresők / érdeklődők. Sokat elárul a cégről az, ha már az álláshirdetésben sem tekinti partnernek a leendő kollégát, vagy ha az elvárások és feladatok nincsenek arányban a juttatásokkal. És persze az állásinterjúk dinamikája, kommunikációja is sokat nyom a latban.

Nem mehetünk el szó nélkül a különböző rendezvényeken való részvételek mellett sem, hiszen gyakorlatilag itt csapódik le a külső employer branding esszenciája. Főleg akkor, ha állásbörzéről, karriernapokról vagy szakmai konferenciákról van szó.

Ha az ilyen típusú rendezvényeken kiállítóként vesztek részt, a standotok megjelenése, a kollégáid megjelenése, a plakátjaitok – megállítótábláitok üzenetei, az esetleg a háttérben futó céges videók, a szórólapok – mondanivalója és dizájnja egyszerre tesz benyomást a leendő munkatársakra. Amennyiben nincs meg közöttük a koherencia, vagy a munkaadói megjelenés stílusa márkaidegen, az vélhetően több kárt fog okozni, mint hasznot.

A már meglévő munkatársak is sokat nyomnak a latban

Sőt, mondhatnánk úgy is, hogy a meglévő alkalmazottak a legfőbb hordozói a munkáltatói márkának. Mindig, minden körülmények között: a munkahelyen, a külső csapatépítőkön és továbbképzéseken, de a különböző konferenciákon, illetve workshopokon is, valamint a magánéletük egyéb színterein.

Éppen ezért HR-esként az egyik legfontosabb feladatod összehangolni a külső és a belső employer branding érdekében a hatékony HR-kommunikációt. Hogy ezt a belső munkáltatói márka esetében milyen eszközökkel teheted meg, azt a következő cikkünkben eláruljuk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail