Így befolyásolja a HR-es a cég fejlődését

Amikor szóba kerül bármelyik vállalkozás esetében az innováció és a XXI. századi igényekhez való alkalmazkodás, akkor általában a stratégiai és operatív vezetőket, valamint a marketingszakembereket hívják a közös tárgyalóasztalhoz. Egyre gyakrabban kapa HR is meghívást, hiszen a HR-nek van egy nagyon fontos befolyásolói, tanácsadói szerepköre. 

Az biztos nem kerülte el a te figyelmedet sem, hogy a koronavírus-járvány jelentős mértékben felgyorsította a digitális átalakulást. Ez természetesen nemcsak a különböző applikációk, alkalmazások és programok elterjedését jelenti, de egészen más munkavállalói és munkáltatói elvárásokat, valamint munkaszervezési folyamatokat is igényel.

Annak érdekében, hogy ezeket minél sikeresebben vezényelhesd le, a HR-részlegnek kell egyensúlyban tartania a napi üzleti tevékenységet a munkavállalói kapacitásokkal. Emellett a vállalat stratégiájának kidolgozásában is részt kell vennie, és azokat adott esetben harmonizálnia is szükséges.

Hogyan segítheted HR-esként a vállalkozás fejlődését?

Mindenekelőtt úgy, hogy nyitva tartod a szemed az új, digitális megoldásokra, majd céged influencereként prezentálod a lehetőségeket az illetékes döntéshozóknak. Például nem titok, hogy a COVID-19 miatt rendkívül nehéz helyzetben vannak a vállalatok, ezért ahol csak tudnak, spórolniuk kell. A vállalati digitális jelenlétnek köszönhető hatékonyabb és költségtakarékosabb munkaszervezéssel csökkenthetők a kiadások is.

A home office-kérdés

Például, ha nálatok is megoldható lenne a home office, de még nincs erre lehetőség, támogasd annak bevezetését a cégben. Amennyiben sikerül mindenkit, vagy legalább a munkatársak jelentős részét átállítani, akkor néhány hónapig még az iroda fenntartási költségei is minimálisra csökkenthetők. Többen már az asztalok számának állandó csökkentésén gondolkodnak, ami hosszú távon pénzt hozhat a cégnek (kiürített helységek bérbeadása, fenntartási költségek csökkentése).

A vállalat pedig az otthonról dolgozó munkatársak pluszköltségeinek kifizetésére is felhasználhatja az így keletkező bevételt. Erre már vannak konkrét példák, de szeptember elején az arról is olvashattál cikkeket, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása is felmerült. Hamarosan ugyanis az Országgyűlés elé kerülhet egy javaslat a home office újraszabályozásáról. Ez adómentes munkáltatói juttatásokat is tartalmazhat az otthonlét miatti többletköltségek fedezésére. A home office-szal ezen felül is megspórolod kollégáidnak az utazási időt és költségeket, amivel tovább növelheted az elégedettségüket. 

Digitalizáció

A rugalmas munkaidő és rugalmas munkavégzés szintén hasznos lehet ebből a szempontból. A megfelelő digitális eszközök és platformok használatával ugyanis a különböző részlegek munkája is összehangolható, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak a kollégák. Emellett a digitális eszközökön végzett munka mérhető is, ami a hatékonyság miatt igencsak fontos kérdés.

A digitalizáció és a koronavírus természetesen a toborzási folyamatokat is némiképp átalakítja: videókonferenciákon keresztül bonyolított állásinterjúk, illetve a próbamunkák és tesztfeladatok elvégzésének módja is változik. Mérd, elemezd és modellezd az egyes folyamatok eredményeit, és vizsgáld meg azt is, hogy hol tudsz mondjuk a mesterséges intelligencia segítségével folyamatokat / feladatokat kiváltani, hogy a kollégák ezzel felszabaduló idejét másra fordíthassátok.

Hidakat építs árkok helyett

Tartsd szem előtt, hogy a már meglévő és a leendő kollégák szemében te képviseled a céget, illetve bizonyos szempontból a vezetőséget is. Éppen ezért a te feladatod az, hogy megtaláld és meg is tartsd a XXI. századi igényeknek megfelelő kollégákat, illetve elérd azt, hogy a tapasztaltabb munkatársakkal is megtalálják a közös hangot.

Ez is egy olyan kihívás, ami ugyan nem ma vette kezdetét, de a koronavírus felgyorsította a folyamatot. A digitális átállás következtében egyre nagyobb a generációs feszültség az X-generációba tartozó munkavállalók és az Y-, illetve Z-generáció képviselői között. A probléma gyökere kettős: mivel a fiatalabb korosztály tagjai beleszülettek a digitális korszakba és okoseszközökkel kelnek, számukra nem jelent kihívást alkalmazkodni az új technológiákhoz és folyamatokhoz.

Másrészt ott van még a munkához való hozzáállás, valamint az elvárások kérdése is. Míg az idősebb generációk tekintélykövetők, ragaszkodnak a szabályokhoz és a hagyományos – napi 8 órás, helyszíni – munkavégzéshez, a Z-generáció tagjai számára már inkább a partneri viszony, a home office és a rugalmas munkavégzés a fontos.

Ezeket az ellentéteket nem könnyű, de nem is lehetetlen feloldani. Tréningekkel, vegyes korosztályú munkacsoportok kialakításával és persze egy-egy jól sikerült csapatépítővel. Fontos, hogy oldd ezeket a feszültségeket, hiszen a vállalatnak mindkét félre szüksége van. Legyél te a vállalat mozgatórugója!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail