A versenyképes fizetésen és a fiatalos csapaton túl

Versenyképes fizetés. Fiatalos csapat. Dinamikusan fejlődő, “családias” cég, jelentsen ez bármit is. 

Mind ismerjük ezeket a közhelyeket az álláshirdetésekben.

A baj csak az, hogy az álláskeresőknek legalább annyira a könyökükön jönnek ki az ilyen szófordulatok, mint nekünk, munkáltatóknak.

Mit tehetsz?

Jóformán bármi mást. De tényleg.

Az érdeklődőket nem fogod egy tizedik ugyanolyan hirdetéssel meggyőzni. Segít viszont, ha beleképzeled magadat a jelöltek helyébe. 

Hogyan teheted meg mindezt? Ebben a cikkben ezt fogjuk körbejárni.

1. lépés: nézz körül házon belül!

A legkézenfekvőbb az, ha beszélsz a cégen belül olyan kollégákkal, akikhez hasonló jelentkezőknek szánod az álláshirdetést. Ismerd meg jobban a problémáikat, a napi kihívásaikat, céljaikat. Minél többükkel tudsz szót váltani, annál jobb. 

Megkérdezheted tőlük, hogy mi fontos nekik egy munkahelyben, miért szeretnek a cégednél dolgozni, mi alapján döntötték el, hogy jelentkeznek hozzád, és persze azt is, hogy mi az, ami miatt a továbbiakban is nálad terveznek maradni.

Miért jó ez?

A munkatársaid válaszai segítenek rávilágítani a cég (és a munkakör) erősségeire, kiemelhetik a gyengeségeket, és jobban megértheted azokat az embereket, akiket keresel. Ez nem csak az álláshirdetés megfogalmazásában segít majd, hanem az interjúztatást is megkönnyíti.

Opcionális: Ha időd és lehetőségeid engedik, mindenképp beszélj a hiring managerrel is. Azzal a kollégával, aki a szervezeti vezetője lesz majd az új munkatársnak. 

Kiderülhetnek olyan igények, amik számodra nem egyértelműek, de olyan kompetenciákra is ráébredhetsz, ami bár nem egyértelmű a munkakör alapján, a csapat működéséhez mégis elengedhetetlen. Lehet, hogy egy vérbeli csapatjátékosra van szükség, de az is elképzelhető, hogy olyasvalaki kell nektek, aki imád egyedül dolgozni

2. Lépés: általánosíts – mértékkel!

Ha megejtetted a szükséges beszélgetéseket, foglald össze a tapasztalataidat, és alakíts ki olyan tipikus személyeket, akik passzolnának a pozícióhoz és a cégedhez. Merj a sztereotípiáidra hallgatni, és rajzolj fel 1-2, vagy akár több perszónát is. Nézd meg, hogy hány évesek, mit csináltak korábban, mit keresnek most, miben jók, miben rosszabbak, milyen élethelyzetben vannak, mit olvasnak, milyen weboldalakat néznek.

Ha kész vagy, beszéld át a kollégáiddal is a felvázolt karaktereket, hogy együtt tökéletesíthessétek őket. Ezek alapján már elkezdheted az álláshirdetés előkészítését, vagy ha egy hozzánk hasonló csapatot bíznál meg mindezzel, sokkal gördülékenyebbé és eredményesebbé teheted vele a közös munkát.

Miért jó ez?

Ha konkrét személyeket képzelsz el, sokkal hatékonyabban fogod tudni őket megszólítani. Azon sem kell annyit gondolkodnod, hogy milyen felületeken érdemes keresned a megfelelő kollégát, és az álláshirdetésbe foglalt ígéreteket is igazíthatod a perszónáknak megfelelően.

3. Lépés: jöhetnek a kérdések az álláshirdetéshez!

Tedd fel a klasszikus kérdéseket, mielőtt billentyűzetet ragadnál.

Kit keresel? Nyúlj vissza a perszónáidhoz, ha szükséges, válaszd ki a legjobbat közülük, és csak arra fókuszálj.

Hol éred el őket? Milyen oldalakat nézeget a választott karakter? A Facebookra esküszik? Esténként vlogokat néz a YouTube-on? Minden kérdésére a Google-n keresi a választ? Esetleg a TikTokos tartalmakat görgetve relexál esténként?

Mivel győzheted meg? Mire van szüksége? Milyen kihívásai, céljai, álmai vannak? Ha jelenleg is dolgozik valahol, mit ígérhetsz neki, ami miatt váltani fog? Több fizetést? Rugalmasabb munkarendet? Extra juttatásokat? Előrelépést? Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak, és válaszd ki a legvonzóbbakat.

Hogyan adhatod át az ígéreteidet a választott platformokon? Mi passzol a legjobban az ígéreteidhez? Milyen formátumot engednek a kiválasztott felületek? Sima szöveges tartalmakkal érvelnél? Összehasonlító ábrát csinálnál arról, hogy miben más a céged, mint a többi munkahely? Egy videóban szólaltatnád meg a csapatot? 

Döntsd el, mi a három leghatékonyabb módja annak, hogy felkeltsd a célközönség érdeklődését, és próbáld ki őket. Az eredmények alapján hamar kiderül majd, hogy jól mérted-e fel a célpiacot.

Miért jó ez?

A kérdések megválaszolásával konkrét akciótervet kapsz támpontokkal együtt, amivel vagy hiperkönnyen fogsz tudni képbe hozni egy alvállalkozót – akár épp minket, vagy a cégen belüli csapatodnak teszed könnyűvé a toborzást.

Ha ezt a három lépést végigjárod, garantált versenyelőnyt szerzel a versenytársaid jelentős részével szemben. Tudod, épp azokat a konkurens cégeket előzheted meg a munkaerőpiacon, akik ugyanazokat az ígéreteket szajkózzák álláshirdetéseikben, mint a piac nagy része.

A kezedben a döntés, hogy már ma kilépj az ördögi körből. Az álláskeresők imádni fognak érte. Megismerted tehát, hogy mi az, amit inkább kihagyhatnál, ha álláshirdetést adsz fel online. Azt is megmutattuk, hogy mi alapján érdemes előkészíteni és megtervezni mindezt. Ha megszülettek a döntések, és végre kiírnátok az új lehetőséget, az is érdekelni fog, hogy mit írj bele a pályázatba. Ebben segít cikkünk második része. Kattints ide, ha azt is elolvasnád!

Úgy érzed, kiadnád a kezedből mindezt? Az elmúlt hónapokban több tucat toborzói kampányt vittünk végig A-tól Z-ig sikeresen. Ismerd meg, hogyan dolgozunk, és beszéljünk!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail

Toborozz eredményesebben
esettanulmányaink segítségével!

140+ minőségi jelentkező informatikai állásokra. Költséghatékony megoldás, elégedett ügyfél. 

Nem baj, ha nem fejlesztőket keresel, esettanulmányunk módszertanát akkor is hasznosnak találod majd.

10 alkalmas jelölt rekordidő alatt fizikai álláshirdetésre.

Alig pár sor infóból építkeztünk, két állás is betöltésre került.