Minden, amit tudnod kell, ha gyermekeseket foglalkoztatsz

A gyermekek otthoni személyes gondozását többféle egészségbiztosítási, illetve családtámogatási ellátás teszi lehetővé már a születéstől kezdve. Ez az időszak a gyermeket nevelő szülők számára nemcsak gondtalan időtöltést jelenthet, hanem párhuzamosan keresőtevékenység folytatását is. 2016 óta ráadásul minden támogatás kifejezetten kedvező szabályokkal párosul.

Ez a munkáltatóknak akár költségmegtakarítást is jelenthet. A Szocho (szociális hozzájárulási adó) és a szakképzési hozzájárulás is csökkenhet meghatározott feltételek szerint, ha például:

  • gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások után a munkába visszatérőket, vagy
  • három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nőket alkalmaz.

Érdemes tudni, hogy a gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátások túlnyomó többségét nemcsak nők, hanem férfiak is igénybe vehetik.

Az igényelhető támogatások

Mik ezek az ellátások?

1. Csecsemőgondozási díj

A csecsemőgondozási díj mellett semmilyen keresőtevékenységet sem lehet folytatni. Nem jár a támogatás, ha az érintett személy bármilyen jogviszonyban – a nevelőszülői foglalkoztatást kivéve – keresőtevékenységet folytat.

2. Örökbefogadói díj

Az örökbefogadói díj a gyermek nevelésbe vételétől számított 168. napig jár. Munkaviszonyban erre az időtartamra az örökbefogadó fizetés nélküli szabadságra jogosult, és felmondási védelem alatt áll. Az örökbefogadói díj alatt korlátozás nélkül végezhető a munka.

3. A GYED

A díj folyósításának időtartamára munkáltatóként köteles vagy fizetés nélküli szabadságot biztosítani az igénylőnek. Ezalatt a munkavállaló felmondási védelem alatt áll, munkaviszonyát nem szüntetheted meg. A szülő a gyermek 169 napos korától korlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet a gyermekgondozási díj mellett.

Nagyszülői GYED

Munkaválló nagyszülők is igényelhetik a GYED-et, ami fizetés nélküli szabadságra jogosítja őket, valamint felmondási védelmet is élveznek. Konkrét keresőtevékenységet csak akkor folytathatnak, ha az a saját otthonukból történik. A jog a home office-t nem minősíti kizárólag otthonról végzett munkának, így ez a megoldás nem lehetséges.

4. A GYES

GYES-t nem csak a szülő, hanem a gyám és meghatározott esetben a nagyszülő is igényelhet. Ez fizetés nélküli szabadság igénybevételével történik, és itt is érvényes a felmondási védelem. A gyermek féléves korától kezdve nem vonatkoznak korlátozások a kerestőtevékenységre. Ha GYES-en lévő nagyszülőket foglalkoztatsz, fontos tudnod, hogy az unokájuk hároméves korától végezhetnek heti harminc órában munkát, illetve teljes munkaidőben is dolgozhatnak, ha kizárólag a saját otthonukból végeznek munkát. A home office itt sem lehetséges.

5. A GYET

A gyermeknevelési támogatás idejére – szemben a gyermekgondozási díj és a gyermekgondozást segítő ellátással – nem vagy köteles fizetés nélküli szabadságot adni. Ha ezt valamiért mégis megadnád, a munkavállalódnak akkor sem fog járni a felmondási védelem.

Ebben az esetben legfeljebb heti harminc órában végezhető munka, vagy korlátozás nélkül, ha a beosztottad kizárólag a saját otthonából dolgozik. A home office ezt nem oldja fel.

6. Gyermekek otthongondozási díja (GYOD)

Gyermekek otthongondozási díjára jogosult a vér szerinti, vagy örökbefogadó szülő, aki súlyos fogyatékosságból eredően önellátásra képtelen vér szerinti, örökbefogadott vagy tartós betegségtől szenvedő gyermekéről gondoskodik. Ez az ellátás a Szociális törvény pénzbeli támogatása, így nem függ az előzetes biztosítási időtől.

A gyermekek otthongondozási díja mellett napi négyórás időtartamban dolgozhatnak a munkavállalóid, illetve időbeli korlátozás nélkül, ha a saját otthonukból végzik a munkát. Fontos, hogy GYOD-ot igénylő munkatársak után nem járnak extra adókedvezmények, csak az általános kedvezményeket (gyermeknevelésből munkaerőpiacra lépők, három- vagy többgyermekes munkaerőpiacra lépő nők utáni támogatásokat) kérvényezheted.

Igényelhető kedvezmények

Visszatérők foglalkoztatása

Ha gyermeknevelésből ismét munkába álló személyt foglalkoztatsz, az utána fizetett szociális adóból (17,5%) és a szakképzési hozzájárulásból (1,5%) kedvezményeket vehetsz igénybe. Ez a visszatérő munkavállalóid és az újonnan felvettek esetében is kérvényezhető. 

A kedvezmények a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018 évi LII. törvény 11-12.§-ában és a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 4.§-ában találhatók.

Munkaerőpiacra lépők utáni kedvezmény

Munkaerőpiacra lépőnek számít a munkavállaló, ha a munkába állást megelőző 275 napon belül legalább 183 napon át a fenti gyermeknevelési ellátások (CSED, GYED, GYES, GYET, örökbefogadói díj) valamelyikében részesült, és legfeljebb 92 napig dolgozott. Ha visszatérő munkavállalóról van szó, a foglalkoztatás kezdete az újbóli munkába állás időpontja lesz. Ha új embert veszel fel, akkor is jogosult leszel az adókedvezmény hátralévő idejére.

Ez az adókedvezmény azt jelenti, hogy mentesülsz a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás fizetése alól a foglalkoztatás első két évében. A harmadik évben a szociális hozzájárulási adó felét kell csak fizetned, a szakképzési hozzájárulásra viszont nem lesz már kedvezményed.

A kedvezmény három évre szól, és a minimálbér erejéig érvényesíthető. Apák és anyák után egyaránt igényelheted.

Ha három-, vagy többgyermekes anyákat foglalkoztatsz

Az eddigieknél is nagyobb adókedvezményekre leszel jogosult, ha három- vagy többgyermekes anyát foglalkoztatsz. 

A kedvezményre az a munkaerőpiacra lépő női munkavállaló jogosít, aki az 1. pontban meghatározottak szerint munkaerőpiacra lépőnek minősül, és legalább három gyermek után jogosult szülőként családi pótlékra. A kedvezmény öt évig jár, és az alapja legfeljebb a minimálbér összegéig terjedhet. A foglalkoztatás első három évében mentesülsz a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás fizetése alól. A negyedik és az ötödik évben a szociális hozzájárulási adó felét kell csak fizetned, szakképzési hozzájárulást viszont már teljes mértékben.

Kötelezettségeid munkáltatóként

A munkajogi szabályok szerint a munkavállalód kérésére a gyermek négyéves koráig, három- vagy többgyermekes munkavállaló esetén hatéves korig kötelességed a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének (4 órának) megfelelő részmunkaidőre módosítani, vagyis részmunkaidőt engedélyezni. Természetesen ennél hosszabb, például napi hatórás részmunkaidő is kérhető.

Az is választható, hogy a GYED-en, GYES-en lévő munkavállalód erre az időre máshol dolgozik. Ez esetben nálad fizetés nélküli szabadságon lesz, annak leteltekor köteles leszel foglalkoztatni őt.

Különleges szabadságok és kedvezmények

A „kispapa” szabadság

Ha gyermeke születik, az apa is jogosult lesz öt munkanapnyi, ikrek esetén hét munkanapnyi pótszabadságra, amit a születéstől számított második hónap végéig igényelhet. Ezt köteles vagy elfogadni. A szabadnapok haláleset bekövetkezésekor is járnak. A pótszabadság alatt távolléti díj is jár az apának, melyet a közterheiddel együtt visszaigényelhetsz a Magyar Államkincstártól.

Gyermekek utáni pótszabadság

További pótszabadságot kell biztosítanod a tizenhat évesnél fiatalabb gyermekes munkavállalóidnak.

–         egy gyermek esetén kettő munkanapot,

–         két gyermek esetén négy munkanapot,

–         kettőnél több gyermek esetén összesen hét munkanapot vagy köteles adni.

Fogyaték esetén további két munkanap pótszabadság jár. Fontos, hogy csak a saját háztartásban nevelt gyermekek után igényelhetőek ezek a szabadnapok, így az együtt élő szülők esetében mindkét fél jogosult lesz, válásnál viszont nem.

Szoptatási időkedvezmény

A szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy órára, ikergyermekek esetén kétszer két órára fizetett távolléti díjra jogosult. A hatodik és a kilencedik hónap között ez a lehetőség csökkentett időtartamban lesz igényelhető: egy gyermek esetén naponta egy óra, ikergyermekeknél naponta két óra tölthető munkaidőben szoptatással. 

Ez az idő teljes értékű munkavégzésnek számít, így fizetés is jár érte.

A mytime.jobs végre megnyitotta kapuit! Nyitási akciónk keretén belül párszáz forintból hirdethetsz állásokat. Oldalunkon több ezer regisztrált jelentkező vár már a megfelelő ajánlatra! Tudj meg többet a kezdeményezésről ide kattintva, vagy hirdesd meg nyitott pozícióitokat itt.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail