A családtámogatási ellátások fajtái

Ha gyermeked születik, többféle egészségbiztosítási, családtámogatási ellátást is igényelhetsz a nehézségek áthidalása érdekében. A jogerős törvények alapján kifejezetten kedvező feltételek segítik a gyermekes családokat már a születéstől kezdődően.

Az igényelhető támogatások

Érdemes tudnod, hogy az ellátások túlnyomó többségét nemcsak nők, hanem férfiak is igénybe vehetik.

Mik ezek az ellátások?

Ha dolgoznál a támogatások mellett

Táblázatba foglaltuk, hogy melyik ellátás milyen korlátozásokkal jár, ha munkát vállalnál a támogatások folyósítása alatt.

Ellátás neveIdőtartamMunkajogi helyzetDolgozhatsz mellette?
Csecsemőgondozási díj (CSED)168 nap (azonos a 24 hét szülési szabadsággal)24 hét szülési szabadság, felmondási védelemNEM, kivéve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt
Örökbefogadói díj 168 nap (azonos a CSED időtartamával) fizetés nélküli szabadság, felmondási védelemIGEN, korlátozások nélkül
Gyermekgondozási díj (GYED) a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig fizetés nélküli szabadság, felmondási védelem IGEN, a gyermek 169 napos korától korlátozás nélkül dolgozhatsz, a GYED-en lévő nagyszülő kizárólag az otthonából végezhet munkát
Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)hároméves korig, ikrek estetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeknél 10 éves korigfizetés nélküli szabadság, felmondási védelem IGEN, a gyermek 169 napos korától korlátozás nélkül dolgozhatsz, a GYES-en lévő nagyszülő a gyermek 3 éves korától heti 30 órában dolgozhat, vagy korlátozás nélkül, ha a munkavégzés kizárólag otthonában történik
Gyermeknevelési támogatás (GYET)3 vagy több kiskorú gyermeket nevelő szülő esetén a legkisebb gyermek 3-8 éves koráigNINCS fizetés nélküli szabadság, NINCS felmondási védelemIGEN, heti 30 órában vagy korlátozás nélkül dolgozhatsz, ha kizárólag az otthonodból végzel munkát
Gyermekek otthongondozási díja (GYOD)amíg a gyermek tartós betegség, súlyos fogyatékosság miatt önellátásra képtelenNINCS fizetés nélküli szabadság, NINCS felmondási védelemIGEN, napi 4 órában vagy korlátozás nélkül dolgozhatsz, ha kizárólag az otthonodból végzel munkát

1. Csecsemőgondozási díj

A csecsemőgondozási díj mellett semmilyen munkát se vállalhatsz. Nem jár a támogatás, ha bármilyen jogviszonyban – a nevelőszülői foglalkoztatást kivéve – keresőtevékenységet folytatnál.

2. Örökbefogadói díj

Az örökbefogadói díj a gyermek nevelésbe vételétől számított 168. napig jár. Ha dolgozol mellette, erre az időszakra fizetés nélküli szabadságra leszel jogosult, és felmondási védelem alatt is állsz. Munkát korlátozások nélkül vállalhatsz. 

3. A GYED

A GYED időtartamára a munnkaadód köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani neked, valamint felmondási védelem alatt is állsz. A gyermek 169 napos korától korlátozások nélkül dolgozhatsz a gyermekgondozási díj mellett.

Nagyszülői GYED

A munkaválló nagyszülők is igényelhetik a GYED-et, ami fizetés nélküli szabadságra jogosítja őket, valamint felmondási védelmet is élveznek. Konkrét keresőtevékenységet csak akkor folytathatnak, ha az a saját otthonukból történik. A jog a home office-t nem minősíti kizárólag otthonról végzett munkának, így ez a megoldás nem lehetséges.

4. A GYES

GYES-t nem csak a szülőként, hanem a gyámként is igényelhetsz, sőt, meghatározott esetben a nagyszülő is jogosult lesz rá. Mindez fizetés nélküli szabadság igénylésével történik, a felmondási védelem itt is érvényes. A gyermek féléves korától nincsenek megkötések a munkavégzést illetően.

Nagyszülő GYES-en

Ha a nagyszülőt kapja a GYES-t, akkor a gyermek hároméves korától végezhető heti harminc órában a munka, illetve teljes munkaidőben is, ha kizárólag a saját otthonából dolgozik. A home office itt sem lehetséges.

5. A GYET

A gyermeknevelési támogatás idejére – szemben a gyermekgondozási díj és a gyermekgondozást segítő ellátással – nem jár neked fizetés nélküli szabadság. Ha ezt a munkaadód jóindulatából mégis megkapod, a felmondási védelemmel akkor sem számolhatsz. A GYET-ben részesülést a köznyelv főállású anyaság néven is ismeri, a gyermeknevelési támogatásban részesülő anyákat pedig főállású anyának is szokták hívni.

Ebben az esetben legfeljebb heti harminc órában végezhetsz munkát, vagy korlátozás nélkül, ha kizárólag a saját otthonodból dolgozol. A home office ezt nem oldja fel.

6. Gyermekek otthongondozási díja (GYOD)

Gyermekek otthongondozási díjára akkor leszel jogosult akár vér szerinti, akár örökbefogadó szülőként, ha gyermeked súlyos fogyatékosságtól vagy tartós betegségtől szenved, és te gondoskodsz róla. Ez az ellátás a Szociális törvény pénzbeli támogatása, így nem függ az előzetes biztosítási időtől.

A gyermekek otthongondozási díja mellett napi négyórás időtartamban dolgozhatsz is akár, illetve időbeli korlátozás nélkül, ha a saját otthonodból végzed a munkát. 

A munkaadód kötelezettségei 

A munkajogi szabályok szerint a kérésedre a gyermek négyéves koráig, három- vagy több gyermek esetén hatéves korig a munkaadódnak a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének (4 órának) megfelelő részmunkaidőre kell módosítania, vagyis részmunkaidőt kell engedélyeznie. Természetesen ennél hosszabb, például napi hatórás részmunkaidőt is kérhetsz.

Úgy is dönthetsz, hogy a GYED vagy a GYES alatt erre az időre máshol dolgozol. Ez esetben fizetes nélküli szabadságot kell kérned, melynek lejárta után munkaadód köteles lesz tovább foglalkoztatni téged.

Különleges szabadságok és kedvezmények

A „kispapa” szabadság

Gyermek születése után az apa is jogosult lesz öt munkanapnyi, ikrek esetén hét munkanapnyi pótszabadságra, ami a születéstől számított második hónap végéig igényelhető. 

Ezek a szabadnapok haláleset bekövetkezésekor is járnak, valamint a pótszabadság alatt távolléti díj is jár az apának.

Gyermekek utáni pótszabadság

További pótszabadnapok fognak járni, ha tizenhat évesnél fiatalabb gyermeked van.

–         egy gyermek esetén kettő munkanapot,

–         két gyermek esetén négy munkanapot,

–         kettőnél több gyermek esetén összesen hét munkanapot igényelhetsz az éves szabadságaidon felül.

Fogyatékos gyermek esetén további két munkanap pótszabadság is jár. Fontos, hogy csak a saját háztartásodban nevelt gyermekeid után igényelhetsz szabadnapokat.

Szoptatási időkedvezmény

A szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy órára, ikergyermekek esetén kétszer két órára fizetett távolléti díjra jogosult. A hatodik és a kilencedik hónap között ez a lehetőség csökkentett időtartamban lesz igényelhető: egy gyermek esetén naponta egy órát, ikergyermekeknél naponta két órát tölthet munkaidőben szoptatással. 

Ez az idő teljes értékű munkavégzésnek számít, így fizetés is jár érte.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail