Dolgozhatok-e csecsemőgondozási díj (CSED) mellett?

A 24 hetes szülési szabadság időtartama alatt – összesen 168 napig – kaphatsz anyaként csecsemőgondozási díjat (CSED). Ennek feltétele, hogy a szülést megelőző két éven belül legyen legalább 365 nap biztosítási időd.

Ebbe beszámíthatnak a következők: 

  • munkaviszony,
  • a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, 
  • előző gyermek után kapott csecsemőgondozási díj (CSED), örökbefogadói díj, vagy a gyermekgondozási díj (kivéve a hallgatói gyermekgondozási díjat) folyósításának az ideje, 
  • a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény vagy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap,
  • sőt, a rehabilitációs ellátás folyósításának ideje is.

További feltétel, hogy a szüléskor:

  • a társadalombiztosításod rendezett legyen, vagy
  • még a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül legyél, vagy 
  • e negyvenkét napon túl még baleseti táppénzt folyósítsanak neked, vagy legalább a a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szülj. 

A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, tehát ugyanúgy, ahogy a szülési szabadságot, ezt is már négy héttel (28 nappal) a szülés várható ideje előtt igénybe veheted. 

Ha a baba koraszülött lenne, akkor a CSED igénybevétele halasztható, a kórházból való hazatérés után is megkezdhető. A Munka törvénykönyve szerint a szülési szabadság 24 hetes időtartamából 2 hét igénybevétele mindenképp kötelező. 

A szülési szabadság időtartama alatt a munkavállaló felmondási védelem alatt áll, vagyis a munkáltatód felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyodat. A szülési szabadság időtartama szabadságra jogosító idő, így annak igénybe vételével nem veszíted el az egyébként meglévő szabadnapjaidat.

Csecsemőgondozási díj további jogosultaknak

Előfordulhat, hogy az anya helyett örökbefogadás esetén, vagy az anya betegsége, halála, vagy felügyeleti jogának megszüntetése miatt más személy gondozza a gyermeket. A CSED nem csak az anya szülésből történő felépülését kívánja segíteni, hanem a csecsemőgondozást is. Éppen ezért a gyermeket ténylegesen gondozó személy lesz jogosult a díjra. 

Így az örökbefogadó nő, a gyám, illetve az anya betegsége, halála, szülői felügyeleti jogának megszűnése esetén az apa, de akár az örökbefogadó apa is igényelheti a CSED-et, feltéve, hogy rendelkezik az erre jogosító társadalombiztosítási feltételekkel. A csecsemőgondozási díj összege a naptári napi átlagkereset 70%-a.

Ha a csecsemőgondozási díj nem vehető igénybe, mert az igénylő születés előtti két éven belül nem rendelkezik legalább 365 nap biztosítási idővel, akkor a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) jelentheti a megoldást. Ez ugyanis nem függ a biztosítási időtől.

Dolgozni CSED mellett?

A gyermekgondozási és -nevelési ellátások mellett lehet ugyan dolgozni, de a CSED esetében ez nem ilyen egyszerű. Nem jár ugyanis az összeg, ha az érintett személy bármilyen jogviszonyban dolgozik, a nevelőszülői foglalkoztatást kivéve.

Ha a munkavégzés a CSED-re való jogosultság kezdőnapját megelőzően folyt, de a kifizetés csak később történt meg, az nem jelent problémát. A csecsemőgondozási díjat régebben terhességi-gyermekágyi segély ellátásnak hívták.

Cikkünk Molnárné Dr. Balogh Márta jogász, munkajogi és társadalombiztosítási szakember hozzájárulásával készült. A cikk a megjelenésekor hatályban lévő jogszabályi rendelkezések alapján készült, az időközben esetleg bekövetkezett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza. Kérjük, erre feltétlenül legyél figyelemmel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is:

LinkedIn
Facebook
E-mail